16 Aralık 2010 Perşembe

Kendi yetenek koçluğunuzu kendiniz yapın

Eğer büyük bir şirkette çalışıyorsanız bu terime yabancı değilsiniz demektir. Yetenek koçluğu sistemi, daha verimli ve yetkin çalışanlar yetiştirmek için, kurumsal firmalar tarafından kurgulanmış bir gelişim sistemindir. Sitemin temelinde yatan düşünce hepimizin belli yetenkelere sahip olduğu gerçeğidir. Fakat hepimiz yeteneklerimizi geliştirmek için zaman ve desteğe ihtiyaç duyarız. Şirketler çalışana bu zamanı tanımak ve gelişim planlamasını doğru bir şekilde yapmak için koçluk sistemini kullanmaktadır.
Yetenek koçluğu sistemi yelpazesinin altında genellikle bazı alt prosesler mevcuttur.
Performans yönetimi
İşvereninizin şüphesiz sizden en büyük beklentisi iyi bir performanstır. Performansınızın beklenen seviyenin altında olup olmadığını görnek için performans yönetim sistemi geliştirilmiştir. Çalışma yılı başında her çalışandan beklenenler ortaya koyulur, yıl sonuna kadar takip edilir ve gerçekleşme oranlarına göre matematiksel verilere dökülür. Her yarı dönemde gidişat yönetici tarafından gözden geçirilerek, aksaklıklar varsa önlemler alıp gerekli yönlendirmeler yapılarak çalışanın performansı en üst seviyede tutulmaya çalışılır. Burada özellikle yöneticilerin özellikle dikkat etmeleri gereken husus çalışanla hedef belirlerken ve puanlama yaparken çalışanla hemfikir olmaktır. Çalışanın performansını geliştirebilmesi için kendisine verilen görevin şirkete kazandıracakları hakkında bilgisiolmalı ve bu görevin gerekliliğine inanmalıdır.
Öğrenme ve Geişim
Yaşınız kaç olursa olsun elinize bir kitap alıp birşeyler öğrenmek için geç değil. Yetenek koçluğunun önemli bir ayağı da öğrenme ve gelişimdir.
Büyük firmalarda yüğrütülen uygulamalarda çalışanların performans yönetimi sonucunda gelişmeyte açık görülen yönleri için eğitim talebinde bulunmaları istenir. Çalışan yöneticisinindesteğiyle kendisine bir gelişim planıhazırlar ve eğitim öngörülerini yapar. Eğitimler gerçekleştikten sonra çalışandan, öğrenmiş olduklarını işinde uygulaması beklenir.
Ödüllendirme
Genellikle ödüllendirmeniz performansınıza bağlı olarak değerlendirilir. Eğer başarılı bir yıl geçirmiş, bütün hedeflerinizi beklenen seviyenin üstünde gerçekleştirmişseniz, muhtemelen bir ödüllendirmeye tabi tutulacaksınızdır.
Eğer hedeflerinizi beklenen seviyede gerçekleştiremediyseniz veya şirketin genel performansı düşükse, bu gibi durumlara ödüllendirme yapılmayacaktır.
Şirketler ödüllendirme sistemini kullanarak bir motivasyon aracı yaratmaktadırlar. Ödülendirme sisteminin performansa yansıoyabilmesi için yıl sonu performans değerlendirmesi ile kısıtlı tutulmaması gerekmektedir. Kurumsal firmalarda fazla mesai ücreti ödemek, çalışanın verdiği öneriden prim alması, ayın en başarılı elemanı seçimi gibi yöntemler uygulayarak motivasyon ve performansı artırmayı hedeflemektedirler.
Yetenek koçluğuna neden ihtiyaç duyarız.
Hepimizin yetenekleri vardır. Bazı yeteneklerimiz diğerlerine kıyasla daha gelişmiştir.  Bazı yeteneklerimiz doğuştan gelir,bazılarını uzun uğraşlar sonunda kazanırız. Bazı yeteneklerimizi yapığımız işte direct kullanabilirken, bazı yeteneklerimizin yaptığımız işle hiç ilgisi olmaz. Bu yüzden kendi yeteneklerinizi yönetebilmeniz kariyeriniz için hayati önem taşır.
Kendi kariyer koçluğunuzu yaparken sadece yetenekli olduğunuzu düşündüğünüz alanlara yönlenmeyin. Aynı zamanda hedeflediğiniz noktaya ulaşmak için gerekli olduğunu düşündüğünüz yetenekelrinizi de geliştirmeya çalışın. Bunu yaparken tıpkı kurumsal şirketlerin uyguladığı gibi siz de kendinize bir system kurun.
Kendinize belirli bir dönem için hedefler koyun, hedefleriniz net olsun.Hedefinizi ölçeceğiniz dönem 1 yıl gibi uzun bir dönem olmasın. Eğer uzun bir dönem seçerseniz sonucu beklerken heyecanınızı kaybedebilrisiniz. 1 Yıl yerine 3 aylık dönemler daha verimli sonuçlar almanıza yardım edecektir.
Belirlediğiniz dönem sonunda elde ettiğiniz sonuçları objektif bir şekilde değerlendirin ve gelişim planınızı güncelleyin. Hedeflerinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin. Gerçekleştirdiğiniz her hedef için kendinize motivasyonunuzu artıracak ödüller verin. Fakat şunu unutmayın ki, hedeflerinize ulaştığınızda alacağınız en büyük ödül, gerçekleştirmiş olduğunuz hedefe ulaşmış olmanın gururu ve çevrenizdeki insanların sizi ilham kaynağı olarak alması olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder