16 Aralık 2010 Perşembe

Bilgi Paylaşma

Ekip çalışmasının özllikle yoğun olduğu sektörlerde bilgi paylaşımı hayati önem taşıyor. 
Bilgi paylaşımının ne kadar önemli ve etik bir davranış olduğunu herekes bilse bile sık sık bilgi saklayani paylaşımdan kaçınan çalışanlarla karşılaşmak mümkün. Bilgi paylaşımının ne kadar önemli olduğunu kanıtlayacak birçok neden ortada dururken, neden birileri bundan kaçınıyor.
Genellikle birçok insane rekabeti hisseder. Yanlış yönetim stratejilerinin de tetiklemesiyle insanlar kendi kabuklarına çekilip bildiklerini paylaşmaktan kaçınır hale gelirler. Çalışanların şirketin ortak hedefleri doğrultusunda değil de diğer çalışma arkadaşları göz önüne alınarak değerlendirilmesi insanları bu rekabet ortamında bilgi birikimlerini ellerindeki silah gibi kullanmaya itiyor.

Bu şartlar altında olsa dahi yapacağınız en kötü şey bilgi saklamaktır. Bunu yapmak için geçerli sebepleriniz olabilir fakat paylaşırsanız diğerlerinin de paylaştığını göreceksiniz.
Bilgi paylaşmamaktaki en büyük etken, o bilgiyi bilen tek kişi olma avantajınızı kaybetmemek istememektir.  “Başkalarının bilmediği şey, bildiğim en iyi şeyir” düşüncesi kişileri paylaşımdan alıkoyar.
Yapılması gereken bütün bilginin paylaşımıdır. İyi düşündüğünüzde bunun ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Eğer takım arkadaşınız sizing yetkin olduğunuz konudda bilgi sahibi değilse, elinizden gelenin en iyisiniz yapın ve ona öğretin.Ne de olsa işveren size iş sonucu almanız için ödeme yapıyor, paylaşmama arzunuz yüzünden işleri yokuşa sürmeniz için değil.
Çalışam ekibinizle bildiğiniz herşeyi paylaşmanız ve sorulara karşı açık olmanız sizing uzman olduğunuz konuda rahat hissetmenizi sağlayacaktır. İyi bir ekip üyesi olmak sizin takım içinde ne kadar rahat katılım sağladığınızla doğrudan ilgilidir. Bu davranış sizin ekip içindeki yerinizi güvende tutacaktır. Sizi yedekleyecek birilierinin olması da sizing ofis dışında olduğunuz zamanlarda işin aksamasını engelleyecektir. Böylece ofise döndüğünüzde sizi bekleyen problemlerle karşılaşmamış olacaksınız.
Profesyonel hayata, daha önce hissettiğiniz bu korkuların ne kadar amatör olduğunu göreceksiniz. İşinizle ilgili tüm korkularınız birgün çok anlamsız gelecek ve en amansız korkularınıza bile gülebilecek tecrübeye sahip olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder