16 Aralık 2010 Perşembe

Başarıyı tetikleyen alışkanlıklar

Alışkanlıklarınız günlük hayatınızda ne kadar büyük bir rol oynar? Kuşkusuz çok büyük. Alıkanlıklarımız vasıtasıyla yaptıklarımız sayesinde birçok olumlu fayda sağlarız. Mesela neler mi:
Sabahları erken kalkmak sayesinde güne daha zinde başlamak
Hergün posta kutunuzu kontrol  ederek mektuplarınızı zamanında elimize ulaşmasını sağlamak
Faturalarınızın son ödeme tarihini takip ederek, ceza bedeli ödememek
Hergün en az bir gazete okuyarak güncel haberlerden kopmamak
Çalışma masanızı düzenli tutarak aradıklarınızı kolaylıkla bulabilmek
Düzenli spor yaparak sağlıklı bir yaşama sahip olmak
İş gününüzü planlayarak zamanı daha verimli kullanmak

Disiplin ve motivasyon ile alışkanlıklarınızı yönetin.
Bazı alışkanlıklar disiplin ister, özellikle de yaptığımız eylemi alışkanlık haline getireceğiniz sure içerisinde. Alışkanlık haline getirene kadar siz davranışınızı yönetirsiniz, alışkanlık haline getridikten sonra ise davranışınız sizi yönetmeye başlar. Bir davranışın alışkanlik haline dönüşmesi için belli bir sure geçmesi gerekir. Bu sure içerisinde günlük yaşam dinamiğiniz içinde alışkanlık haline getirmeye çalıştığınız davranış yavaş yavaş kendine yer edinir, siz farketmeden en uygun saati  ve süreyi seçer. Düşünceleriniz yapmakta olduğunuz eylemin olumlu faydalarını görmeye gayret gösterir. Kişi bu sırada yapmakta olduğu eylemin boşuna olmadığına kendisini ikna etmişse bu süreç daha hızlı atlatılır. Davranış görev olmaktan çıktığı andan itibaren zevk vermeye başlar, günlük hayatta yeri sağlamlaşır.

Aynızamanda kötü alışkanlıklar da başarı üzerinde rol oynar. Bazı kötü alışkanlıklar etkisini anında gösterir. Mesela televizyon izlemek veya sağlıksız besinler tüketmek gibi.
Alışkanlıklarımızı bilinçli bir şekilde edinebileceğimiz gibi biz farkında olmadan da şekillenebilriler.  Önemli olan o alışkanlığı kontrol altına alabiliyor olmanızdır.

Mesela akşam yemeğinden sonra televizyonun karşısına oturduğunuzda kaç saat izleyeceğiniz hakkında bir fikriniz oluyor mu? Çoğunlukla televizyonun karşısına bir kez oturuldu mu, uyku saatine kadar kalkmak mümkün olmuyor. İzlediğiniz programların ne kadar gereksiz olduğunu bilseniz de, her dakiikasını eleştirseniz, televizyon yapımcılarının insanları bağımlı hale getirdiğini bilseniz bile televizyonu kapatmaya eliniz gitmez.
Aynı davranışı sofra başında da gösteririz, doyduğumuzu bile bile, yemeye devam ederiz.
Ya da işe geç kalacağımızı bile bile biraz daha uyumak için yataktan kalkmayız.
Alışkanlıklarınızın sizi yönetmesine izin vermeyin. Onlar sizden daha güçlü değiller çünkü onları oraya koyan sizsiniz. Bu davranışları farkında olmadan alışkanlık haline getirebildiğiniz gibi onlardan kurtulmanız da yine sizin elinizde.

Yapmanız gereken vazgeçmek istediğiniz her alışkanlığa karşı bir anti-alışkanlık geliştirmek. 
Mesela televizyon izlemek alışkanlığı yerine kitap okuma alışkanlığınızı geliştirebilirsiniz. Herkesin ilgi alanına girebilecek kitaplar bulabilmek mümkün. Evinizde sizin haricinizde televizyon sürekli açık tutuluyorsa, televizyon karşısına her oturduğunuzda kendinizi bir sure ile kısıtlayabilir, sure dolduğunda kalkma alışkanlığı edinebilirsiniz.

Yataktan kolay kalkamama alşkanlığına karşı ise, sabah ofise giren ilk kişi olma alışkanlığını geliştirebilirsiniz. Bu hem diğer insanların gözünde işinize bağlılığınıızın güçlü olduğunu gösterecektir, hem de diğerlerinden önce gelmiş olmak siz farkında olmadan kendinizi daha tecrübeli ve işine hakim hissetmenizi sağlayacaktır.
Steve Pavlina,  30 Days to Success isimli kitabında , bir davranışın alışkanlık haline gelmesi için 30 günlük bir sure geçmesi gerektiğini yazmış.

Bu sure kişiden kişiye değişebilir. Aile yapısı, toplumsal düzen, çalışma ortamı, ekonomik düzey gibi etkenler tetikleyici veya demotivatör olarak sürecin uzayıp kısalmasına sebep olabilir. Hatta bu sure kişinin edinmeye çalıştığı farklı alışkanlıklar arasında da değişkenlik gözterebilir. Eğer edinmeye çalıştığınız alıkanlığı bir anti-alışkanlık olarak geliştirmeye çalışıyorsanız bu süreyi biraz daha uzatabilir.
Bu süreçte savaşmanız gereken pesetme girişimleriniz de olacaktır. Bunu engllemek için kullanabileceğinbiz yöntemler:

Öncelikle edinmeye çalıştığınız alışkanlığın sizin için gerçekten gerekli olup olmadığına karar verin, araştırma yapın. Daha sonra kendinizi bu alışkanlığın faydaları hakkında ikna edin.  Elde edeceğiniz faydalara odaklanın.
Alışkanlık günlüğü tutun. Edinmeye çalıştığınız her alışkanlık için başlangıç tarihini not edin. Hergün kısa kısa deneyimlerinizi yazın. Karşılaştığınız zorlukları not edin.
Çevrenizdekilerden bu süreçte size destek olmalarını ve sizi motive etmelerini  isteyi
Sihirli bir değnek sahibi olmadığınızı, alışkanlığınızı oturtana kadar disiplinli bir tekrar sürecinden geçeceğinizi asla unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder