13 Şubat 2012 Pazartesi

Hangi Yol


Tilki ile kedi ormanda sohbet ediyorlarmış. Kendisini diğer hayvanlara göre çok daha akıllı gören tilki, kurnazca övünmeye başlamış.
“Ben çok hile bilirim. Avcılarla köpekler geldiğinde kendimi kurtarmak için yapabileceğim pek çok numaram vardır. Mesela, onları kandırabilirim, ölmüş numarası yapabilirim, bir çalının arkasına saklanabilirim....”
Tilki bildiği hileleri birbiri ardına sıralarken kedi boynunu bükerek lafa girmiş.
“Ben sadece bir tane hile bilirim. O da ağaca tırmanmaktır.”
Kedi sözlerini  bitirdiğinde ormanın derinliklerinden kendilerine doğru hızla yaklaşan avcıların ve köpeklerin sesleri duyulmuş. Kedi hemen ağaca tırmanıp yaprakların arasında saklanmış. Kurnaz tilki ise hangi hilesine başvuracağını düşünmeye başlamış. Fakat o kadar çok hile biliyormuş ki, hangisine başvuracağına bir türlü karar verememiş. Avcılar yetiştiğinde zavallı tilki hala kararsız bir şekilde olduğu yerde duruyormuş. Tırmandığı ağaçtan, aşağıdaki tilkinin çaresizce avcı köpeklerine yem oluşunu izleyen kedi ise, sadece bir tane hile biliyor olduğuna şükretmiş.
Bunaldığımız iş yaşamında çıkışlar ararken alternatiflerimizi düşünmeye başlarız.
“Mevcut işim üzerinde mi ilerlesem, ya da başka bir şirkete mi geçsem, sektör mü değiştirsem, kendi işimi mi kursam, ya da kökünden bu işleri bırakıp bir pastane mi açsam?”
Bir çok alternatif aklımızı kurcalar. Bütün bu alternatiflerimizi beynimizin içinde birbiriyle yarıştırıp dururuz. Adeta birinin gelip bize en doğru yolu göstermesi için bekleriz. Zaman geçtikçe dinamikliğimizi ve hevesimizi kaybettiğimizde çoktan avcılara yakalanmışızdır bile.
Yeni bir otoyol inşaatı nedeniyle, yol kenarındaki lokantası yıkıldığında Colonel Harland Sanders sadece tek birşey biliyordu. İyi bir tavuk tarifi. Yeni bir lokanta açacak parası yoktu. Tek seçeneği, kendisine ortak olabilecek bir lokanta bulmaktı. Ortak olmayı kabul eden lokantayı bulduğunda 1000’ den fazla kapı çalmıştı. Bu lokanta, Sanders’in tarifini uygulayarak dünyanın dört bir yanına Kentucky Fried Chicken lezzetinin ulaşmasını sağladığında Sanders 65 yaşındaydı.
Birçok yol biliyor olmak bazen avantaj gibi görünse de, net karar vermemizde bizi zorlar. Aynı anda birden fazlası için çaba harcadığımızda başarıya ulaşma şansımız düşer. Hevesimizi ve inancımızı kaybederiz.
İşin en çetrefilli kısmı olan karar verme sürecini kolaylaştırmak için elinize kalem kağıt almaktan çekinmeyin. Tüm alternatifleri sıralayın. Sizin için önemli olan kriterlere göre bu alternatifleri puanlandırın. Tüm kriterlerdeki puanları topladığınızda sizin için en doğru karara ulaşacaksınız. Kariyeriniz için para ve zaman harcamadan önce,bunu hangi amaç için yapacağınıza karar vermiş olduğunuzdan emin olun.  Bu kararı vermediğiniz sürece önünüze çıkan fırsatlar siz elinizi uzatana kadar kaçıp gider. Gideceği limanı bilmeyen kaptana hiç bir rüzgarın faydası olmaz.
Doğru fırsat kapınızı çaldığında, yakalamak için hazır olmanız dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder